söndag 3 april 2016

Brygd #152: Spököl




Efter att ha värmt upp med lill-spöket är det dags att plocka fram det stora spöket igen. Det blir några smärre justeringar på humlesidan, samt en något svalare jäsning. Mäsktemperaturen hamnade också något lägre, vilket sannolikt kommer ha försumbar inverkan på smaken.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1065
  • FG 1008
  • Abv 7,5 %
  • SRM 4
  • IBU 30
  • mäsk-pH 5,76
Malt:
  • 6 kg pilsnermalt
Infusionsmäskning vid 64 C i en timma.

Humle:
  • 10 g polaris i 80 minuter
  • 20 g strisselspalt i 20 minuter
  • 30 g strisselspalt vid kokslutet
Total koktid 90 minuter.

Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser:
  • 5 g kalciumklorid till mäsken
  • 5 g kalciumsulfat till mäsken
  • 1 tsk mjölksyra till lakvattnet
Mikroorganismer:

Jäsning med Fantôme-kulturen (halva kakan från Labanölet)
  • vid 19-20 C i en vecka
  • vid 23 C i två veckor.
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bedömning 2016-05-14:

Snyggt halvdisigt halmgult utseende, med ett något kortlivat skum.

Fruktig arom med typiska Fantôme-toner av aprikos och persika, dock inte lika intensiv som senast. Det finns en lätt alkoholton också. Lite örtig humle på slutet.

Medelfyllig med måttlig kolsyra, där den sistnämnda kan antas öka något med tiden.

Torr med måttlig beska.

Gott, men inte lika bra som sist tyvärr. Det stora problemet var att den jäste ut lite mer än beräknat. Jag hade nog vunnit på att sänka OG med 5-10 pinnar. Men men, den kan ju utvecklas också med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar