söndag 4 april 2010

Brygd #61: Saison Grande




Sedan några år tillbaka har Svenska hembryggarföreningen (SHBF) en öltyp som kallas "supersaison" i sina öltypsdefinitioner. Skälet till att införa denna kategori var att möta det faktum att ett antal alkoholstarkare saison-öl hade börjat dyka upp på marknaden ett tag, exemplifierat av ett antal öl från det lite udda saisonbryggeriet Fantôme, samt "Avec les Bons Voeux" från det kanske mest kända saisonbryggeriet Dupont. Själv minns jag även med visst välbehag en alkoholstark saison från det danska vagabondbryggeriet "Xbeeriment" som jag provade på en ölmässa i Köpenhamn 2008.

Eftersom jag ändå bryggde en "ordinarie" saison, valde jag att passa på att utnyttja min saison-jäst för att ge mig på denna lite udda öltyp. Detta projekt har dock kantats av vissa svårigheter. Efter två veckors jäsning var jag sugen på omtappning, även om det fanns en viss aktivititet kvar i jästunnan (1-2 bubbel per minut). När jag läste av densiteten låg den på endast 1032!

Eftersom jag hade en påse Safale US-05 + maltextrakt liggande hemma valde jag ändå att tappa om, samtidigt som jag gjorde en förkultur på ovannämnda jäst. Efter två dagars jäsning i E-kolven fick resultatet följa med ner i jäshinken. Sedan började det puttra igen, och under minst en vecka var aktiviteten märkbar.

När jäsningen hade avstannat under skärtorsdagen bestämde jag mig under påskdagen för att tappa på flaska. Jäsningen var förvisso klar; FG hamnade så lågt som 1008. Däremot var ölen fortfarande väldigt grumlig. Kanske borde jag ha låtit ölen ligga en vecka till, men eftersom jag är otålig så blev det ändå tappning.

Data:
  • Satsstorlek: 22 l
  • OG: 1078
  • FG: 1008
  • Abv: 9,2 %
  • IBU: 70
  • SRM: 8 (gyllengul)
Malt och extraktgivare:
  • 4 kg pilsnermalt
  • 1 kg vetemalt
  • 1 kg ljust råsocker
  • 500 g biskvimalt
  • 500 g havreflarn
Enkel infusionsmäskning vid 65 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 63 C.

Humle:
  • 20 g amarillo, 60 minuter
  • 30 g bobek, 30 minuter
  • 30 g amarillo, 30 minuter
  • 30 g bobek, 5 minuter
  • 30 g amarillo, 5 minuter
  • 40 g bobek, torrhumling
  • 20 g amarillo, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäsning:
  • Jäsning i 14 dagar med Wyeast 3724 (jästkakan från saisonen)
  • Jäsning i 14 dagar med Safale US-05
Övrigt:

Kolsyrejäsning med druvsocker, 6 g/l.

Bedömning (tillagd 10/4):

Trots att bara en knapp vecka har gått sedan buteljering så är den ordentligt kolsyrad, och min 25-centiliters ploppflaska öppnas med ett rejält - ja just det - plopp. Lätt grumligt gyllengul (ljusare än på bilden) med ett rejält vitt skum.

Det doftar grapefrukt och apelsin, tillsammans med en lätt svaveldoft. Det sistnämnda kommer troligen från jäsningen och kommer nog lägga sig med tiden, om jag hade haft lite mer tålamod innan buteljering hade jag kanske sluppit denna bismak.

Ganska lätt kropp med tanke på alkoholhalten, skön kolsyra. Vädigt torr med en kraftig och lite grapefruktaktig beska som inte enbart kan bero på humlen. En IPA med 70 IBU brukar inte kännas så här. Det måste vara något med jästen som bidrar till eller förstärker beskan. Ett öl med potential, men ändå inte riktigt där.

Fabrikörn vs. Avec les bons voeux

Till att börja med så har min supersaison mått bra av att få vila sig i källaren under sommaren. Den alkoholiska tonen och den kantiga beskan har gett med sig till viss del. Samtidigt har Dupontölen tappat lite (flaskan var över ett år gammal) och känns lite dammigare och tråkigare än jag minns den. Så det blir trots allt ganska jämnt lopp här, men jag låter ändå Dupont vinna knappt, delvis med tanke på hur god den är färsk.

1 kommentar:

  1. 33 cl flaska, konsumerad 2010-11-04 (bb sep 10)
    AR: aprikos marmelad, amerikansk humle typ amarillo (ha stämde - tjuvkikade, ovan)
    AP: giftig blandning av grapfruktjuice och honung - små svarta bitar simmar runt i flaskan, högt (4 cm) sockrigt livligt, vit skum
    F: alkohol men med mycket aprikos fruktig smak, limeskal skärpa, grapefrukt bitterhet, lång fruktig i eftersmaken. Vet inte om den är off eller inte, käns lite giftig på något sätt. Tror att jag bara törs ta ett par klunkar till!

    SvaraRadera